Колкото по-добре спите през нощта, толкова по-добре се чувствате през деня. По-малко неща ви ядосват, в отлична форма сте – изпълнени с енергия и желание за работа, в чудесно настроение. Разберете кои са петте най-важни фактора за здрав сън. Не се изисква много, за да си го осигурите, а ползите за здравето и качеството на живота ви са огромни.

Светлина

Най-добре се спи на тъмно. Изберете за спалнята плътни завеси в тъмен цвят. Оставете в другата стая телефона, компютъра, телевизора – всички тези устройства, чиято светлина разстройва съня ви. Струва ви се пресилено твърдението, че дори дискретното примигване на телефона – знак за пропуснато обаждане например – може да разстрои съня ви? Значи не сте чели за iPad инсомнията и за това, че синята светлина нарушава циркадния ритъм, което води до сериозни проблеми със съня и до още по-сериозни здравословни проблеми. Почетете по въпроса и сами ще се откажете дори от цифровия часовник. С какво ще се будите за работа? Върнете се към добрия стар будилник.

Температура

Между 18 и 20 градуса е температурата, на която се спи най-добре. Ако е по-студено, ще спите на пресекулки и ще се въртите неспокойно. Ако е по-топло също ще се въртите, ще ви е по-трудно да дишате и ще се будите поне веднъж през нощта, плувнали в пот. Проветрете добре преди да си легнете, не прекалявайте със завивките. Ако все пак това не е оптималната за вас температура, експериментирайте няколко вечери, докато откриете при колко градуса спите най-добре.

Матрак

Ако се събуждате сковани, с болки в гърба, недоспали; ако по матрака ви има неравности или усещате пружините, когато легнете (в случай, че сте избрали матрак с пружини), то значи е време да го смените. Удобният матрак е един от най-важните фактори за дълбок, здрав сън. А той се избира най-вече с пробване и като съобразявате екстрите му с начина си на живот и навиците си при спане. Например ако сте двойка, можете да потърсите матрак с една по-мека и една по-твърда половина, според предпочитанията и на двама ви. Ако сте зиморничави, изберете си двулицев матрак и през зимата го обръщайте на по-дебелата страна. В момента на пазара се предлагат стотици видове матраци. Сигурни сме, че ще намерите вашия.

Пижама и спално бельо

Много е важно да си харесвате пижамата и да се чувствате удобно в нея. Избирайте си пижами все едно си избирате нови дрехи за всеки ден и за специални случаи. Така ще имате поне една, с която се чувствате секси, няколко топлички – за студените дни и още две – три за пролетта, лятото и ранната есен. Усещането за уют и спокойствие, което изпитвате, когато облечете любимата си пижама, е незаменимо и е важно за здравия ви сън.

Съветваме ви да заложите на естествени, меки материи и на цветове, щампи и кройки, които наистина ви харесват. И разбира се, да не си правите експерименти с размера. Пижамата трябва да ви е по мярка – не прекалено тясна, за да не смущава съня ви и не прекалено широка, за да се увива около вас и да ви пречи да спите спокойно. Спалното бельо също е добре да е от естествени материи и в любимите ви цветове.

Снабдете се с тънка, средна и дебела завивка и ги сменяйте според сезона.

Ритуали преди сън

Да се гушнете в любимия и да си побъбрите преди сън, да прочетете няколко страници от нова книга, да пиете чаша топло мляко или успокояващ билков чай – ритуалите преди сън са много важни. Те са сигнал за ума и тялото, че идва време за почивка, помагат ви да се отпуснете и да се настроите за сън.

По-лесно е да запазите здравия си сън отколкото да го възстановите, ако веднъж е избягал от вас. Поглезете се, погрижете се за спалнята, леглото, пижамата си – нека всичко говори за топлина, уют и спокойствие – и лека нощ.

Copyright © 2018 affectbg.com • Web design and programming by Webtitan

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account